Έκκληση  για εμβολιασμούς απηύθυνε ο Διευθυντής Υγείας  Χρήστος Παπαδόπουλος

Έκκληση  για εμβολιασμούς  απηύθυνε ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος προς όλο τον πληθυσμό, για παιδιά και ενήλικες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Τα εμβόλια είναι για όλους. Είναι για όλες τις ηλικίες και όχι μόνο για τα παιδιά όπως επικρατεί η σημερινή αντίληψη. Αναφορικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα μάλιστα, όπου πολλοί γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να εμβολιασθούν, προφανώς και αυτοί δεν κάνουν οι ίδιοι τους τα εμβόλια τους!

Υπάρχουν εμβόλια για όλες τις ηλικίες και χαρακτηριστικά θα αναφέρω το αντιτετανικό εμβόλιο. Ο τέτανος είναι μια πολύ βαριά πάθηση η οποία έχει εξαφανισθεί ακριβώς λόγω του εμβολίου.

Αλλά πρέπει να γίνεται ανά 10ετία. Και αυτό που βλέπω είναι ότι όσοι περάσουν την παιδική ηλικία δεν κάνουν το αντιτετανικό εμβόλιο παρά μόνο αν τραυματισθούν!

Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση, ανά δέκα χρόνια. Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που πρέπει να γίνονται μετά τα 50 ή μετά τα 55 όπως για παράδειγμα το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου ή κάποια άλλα εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε ομάδες ευαίσθητες.

Το εμβόλιο επίσης που έχει βγει για τον έρπη ζωστήρα και που είναι για άτομα πάνω από 50 και 60 ετών!

Άρα λοιπόν εμβόλια πρέπει να ρωτάμε το γιατρό μας και αυτός να μας ενημερώνει ανάλογα για τις παθήσεις που έχουμε».

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Στο ερώτημα αν υπάρχουν ελλείψεις εμβολίων στα φαρμακεία, ο ίδιος απάντησε  ότι  «Υπάρχουν ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια. Βλέπουμε ότι κάποιες παρτίδες εμβολίων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν. Μετά όμως ευτυχώς επανέρχονται. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να έχουμε εμβόλια και ο κόσμος να μην θέλει να τα κάνει.

Ένα άλλο σημαντικό επίσης είναι το εμβόλιο της γρίπης. Παρατηρούμε επίσης το φαινόμενο να έχουμε μια αύξηση του εμβολίου της γρίπης αν και σε γενικές γραμμές υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν εμβολιάζονται.

Και αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου οπότε λογικά θα έπρεπε να κάνουν αυτόν τον εμβολιασμό.

Επίσης το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουν και τα παιδιά. Σε άλλες χώρες κάνουν αυτό το εμβόλιο και τα παιδιά. Εδώ στην χώρα μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Θεωρούν ότι αφορά αυτή η υπόθεση μόνο τους μεγάλους. Αυτό είναι όμως μεγάλο λάθος.

Και για αυτό λέμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με τα εμβόλια για αυτό και λέω ότι ίσως και να φταίμε εμείς, οι υγειονομικές υπηρεσίες που θα έπρεπε τελικά να ενημερώνουμε καλύτερα».

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο κόσμος πρέπει να πληροφορείται από τους ειδικούς για τα οφέλη των εμβολίων και για την χρησιμότητά τους, όπως επίσης και για την ελάχιστη πιθανότητα να βλάψουν σε κάτι τον εμβολιαζόμενο.

 

«Ασύγκριτα καλύτερο είναι το να κάνεις ένα εμβόλιο από το να μην κάνεις. Και αυτό τελικά πρέπει να το μάθει ο κόσμος για να τον ενημερώσουμε και να κάνει τις σωστές επιλογές. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο κόσμος ενημερώνεται από το ίντερνετ και δυστυχώς το ίντερνετ έχει μια ενημέρωση που δεν είναι πάντοτε η καλύτερη.

Τώρα η απροθυμία ορισμένων να κάνουν εμβόλια απλά μεγαλώνει. Αλλά μιλάμε για φαινόμενο που συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Μάλιστα συμβαίνει αυτή η τακτική επειδή είναι σε πάρα πολύ μικρά ποσοστά η εμφάνιση των ασθενειών αυτών. Ασθένειες που παλιά έκαναν θραύση τώρα είναι σε περιορισμένο αριθμό. Αλλά δεν είναι δύσκολο να ξαναφτάσουμε στο σημείο της έξαρσης…

Γίνονται εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κάθε χρόνο αν και στις προηγμένες χώρες παρατηρείται αυτό το κίνημα  του αντεμβολιασμού. Δεν είναι δηλαδή οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που αντιδρούν.

Σε εκείνες τις χώρες αυξάνεται το εμβολιαστικό κίνημα και αρχίζουν να σώζονται παιδιά και ενήλικες.  Και εμείς αντί να συνεχίσουμε να κάνουμε τα εμβόλια κάνουμε το αντίθετο. Αρχίζουμε εμείς να μην εμβολιαζόμαστε ενώ προσπαθούμε να σώσουμε τον κόσμο στην Αφρική και στις άλλες χώρες. Αυτό είναι το οξύμωρο» κατέληξε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *