Έκθεση  για τα μουσικά όργανα   στην Καβάλα, μία μοναδική εμπειρία γνώσης

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Οργανισμός προβολής και προώθησης του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά» διοργανώνουν την  έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις και τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων».

Η έκθεση θα λειτουργήσει στη Δημοτική Καπναποθήκη στην Πλατεία Καπνεργάτη της Καβάλας από σήμερα   έως και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή και Σάββατο 10:00 -13:00, Κυριακή 11:00 – 13:00 Τετάρτη-Πέμπτη και Σάββατο 18:30 – 21:00. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Χθες η Αντιδήμαρχος κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά  παραχώρησε  συνέντευξη τύπου αναφορικά με την έκθεση παρουσία του κ. Κοτσανά και του προέδρου του Ωδείου κ. Κουφατζή, του  Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου κ. Παπαδόπουλου και της κ. Άλκηστης Βλάχου από την «Δημωφέλεια».

Η κ. Πρασσά αρχικά ανέφερε ότι η έκθεση αυτή έχει παρουσιαστεί στην Κορέα και την Γενεύη με μεγάλο κόστος οικονομικό αλλά και σε άλλους Δήμους της χώρας μας που μάλιστα κάποιοι είχαν και είσοδο ενώ στην Καβάλα είναι δωρεάν.

Πρόσθεσε πως η έκθεση αποτελείται από ομοιώματα λειτουργικών  οργάνων  μίας πολύχρονης έρευνας και αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους και κυρίως για φοιτητές, μαθητές και καθηγητές αλλά και ολόκληρη την οικογένεια. «Πρόκειται για μία έκθεση που αναδεικνύει άγνωστες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού» σημείωσε η κ. Πρασσά τονίζοντας ότι προσκαλούν φοιτητικά γκρουπ από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ και την κεντρική Μακεδονία να την επισκεφθούν καθώς θα γίνουν και σχετικές ξεναγήσεις από εκπαιδευμένο προσωπικό ενώ σε αυτήν θα υπάρχουν και 6 τηλεοράσεις που θα περιγράφουν την θεματική της. Τέλος ανέφερε ότι στόχος της  είναι μεταξύ άλλων οι μαθητές να έρθουν σε γνωριμία με την αρχαία μουσική, ενώ τα εγκαίνια είναι  σήμερα στις 7.30 το απόγευμα.

3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Ο κ. Κοτσανάς ανέφερε ότι  το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας λειτουργεί με 3 παραρτήματα στο Κατάκολο,  τον πύργο και την Αρχαία Ολυμπία ως Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Μουσείο Αρχιμήδη αντίστοιχα.

Πρόσθεσε δε πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει πολύπλοκους μηχανισμούς που τα επανέκτησαν μετά από 1000 χρόνια οι Δυτικοευρωπαίοι κάτι που δείχνει το πόσα χρωστά ο δυτικός πολιτισμός στους αρχαίους Έλληνες. Άλλωστε όπως εξήγησε οι μηχανισμοί αυτών των οργάνων συναντώνται σήμερα παντού!

Η κ. Πρασσά σχολίασε πως είναι μεγάλη τιμή για τη Καβάλα η έκθεση αυτή που στοίχισε ελάχιστα καθώς έχει προϋπολογισμό 12400 ευρώ και αφορά μόνον τα μεταφορικά, το στήσιμο και τα λειτουργικά της έξοδα. «Εμείς πετύχαμε μία απίστευτη τιμή με τέτοιους ευνοϊκούς όρους» σημείωσε η κ. Πρασσά.

Η κ.Βλάχου ανέφερε ότι πρόκειται για μία πολύ πρωτότυπη έκθεση για τις αρχαίες εφευρέσεις που απευθύνεται σε όλο το κοινό.

ΣΥΝΕΠΕΣ

Ο κ. Κουφατζής τόνισε πως το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας είναι συνεπές στους στόχους του και συμμετέχει σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Καβάλας με  όλες του τις δυνάμεις  και το προσωπικό του όπως και τους καθηγητές του.

Με την σειρά του ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μία πραγματικά πολύ σημαντική και εξαιρετική έκθεση όπου παρουσιάζονται 42 μουσικά όργανα και 30 τεχνολογίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση