«Άριστα η παραγωγή, δύσκολα θα αντέξουμε όμως λόγω της υψηλής φορολογίας» δηλώνει ο  Κώστας  Παπαμερής από πλευράς των αγροτών Παγγαίου

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία εξαγωγών των σταφυλιών από τις περιοχές του Ελαιοχωρίου και έχουν ολοκληρωθεί οι εξαγωγές στην ποικιλία της Σουλτανίνας. Ο κ. Παπαμερής από πλευράς των αγροτών Παγγαίου δηλώνει ότι και στον τομέα της ελιάς τα πράγματα είναι εξαιρετικά καθώς οι παραγωγοί φέτος ανταμείφθηκαν στο 100%.

Αρχικά ανέφερε ότι «Τα σταφύλια μας φέτος πήγαν καλά. Οι καιρικές συνθήκες ήταν σύμμαχος μας και οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν άριστες οπότε βοήθησαν στο να υπάρξει καλή συγκομιδή χωρίς προβλήματα, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.

Οπότε και οι τιμές ήταν ικανοποιητικές. Βέβαια σε αυτό «βοήθησε» η ζημιά που έπαθε η Κόρινθος οπότε μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές ήταν μια καλή παραγωγική χρονιά για όλα τα σταφύλια μας.

Στην περιοχή μας έχουν τελειώσει σχεδόν οι σουλτανίνες και όλα τα άλλα τα σταφύλια γενικά και μπορώ να πω ότι είμαστε στο τέλος. Δύο εταιρείες έμειναν μόνο που κάνουν τις εξαγωγές σε σουλαντίνα και κρίμσον και γενικά έχουμε τελειώσει.

Να πω ότι ένα ποσοστό έως 4% έχει μείνει ακόμη και αυτό σε ορεινές περιοχές που λόγω των καιρικών συνθηκών αντέχουν λίγο ακόμη. Γενικά το σταφύλι έχει τελειώσει, το αμύγδαλο είναι προς τη διάθεση στους σπαστήρες, η βρώσιμη ελιά έχει φύγει όλη από τα δέντρα, και έχουν μείνει οι λαδοελιές.

Μάλιστα εδώ και 10 ημέρες έχει ξεκινήσει το μάζεμα της λαδοελιάς και το ποσοστό που πηγαίνει στα ελαιοτριβεία από ό,τι έχουμε μάθει για πρώτη φορά στα χρονικά η ελιά της Χαλκιδικής περνάει το μέσο όρο απόδοσης 18% και φτάνει μέχρι και το 25%».

ΔΕΝ ΞΑΝΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ!

Πρόσθεσε δε πως «Αυτά τα νούμερα δεν έχουν ξανακουστεί στην περιοχή μας. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό, διότι ο παραγωγός ανταμείβεται σε αυτό που κάνει. Προσέχουμε και την ποιότητα άλλωστε όλοι οι παραγωγοί και έχουμε φτάσει μάλιστα τα προϊόντα μας να είναι πιστοποιημένα με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης για αυτό και κερδίσαμε και τις αγορές και τελικά η ποιότητα του ελαιολάδου της περιοχής μας, είναι πλέον όχι απλά λάδι αλλά χυμός ελιάς. Το λάδι που βγαίνει από την πράσινη ελιά είναι αρίστης ποιότητας και είναι έχτρα έχτρα παρθένο λάδι οπότε αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Για αυτό και λέμε ότι είναι καιρός να οργανωθεί όλος ο αγροτικός ο κόσμος, να κάνουμε ομάδες παραγωγής ώστε το αντικείμενο που παράγουμε ή που εξάγουμε να είναι όσο το δυνατό πιο οργανωμένο και να πετύχουμε και το καλύτερο στις εξαγωγές. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε. Δεν οργανωνόμαστε σε ομάδες παραγωγών. Η ανατολική πλευρά το έχει πετύχει αυτό σε μεγάλο ποσοστό, εμείς από εδώ είμαστε ακόμη σε μηδενική κατάσταση και πρέπει να οργανωθούμε σε ομάδες για να ανεβάσουμε και τα έσοδα και τις αποδόσεις μας. Πραγματικά έχουμε καλές παραγωγές αλλά δεν θα μείνει τελικά τίποτε στην τσέπη του παραγωγού λόγω της υψηλής φορολογίας και της φορολόγησης του παραγωγού σε 27% ποσοστό με τους άμεσους και έμμεσους φόρους να ανεβαίνουν τόσο πολύ που να είναι πια φανερό ότι και εμείς όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα καταφέρουμε τελικά να επιβιώσουμε αν μείνουμε σε αυτό το ποσοστό. Δεν θα αντέξουμε με την υψηλή φορολογία και εμείς όπως και όλοι οι άλλοι Έλληνες βέβαια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση