Άρθηκαν από τη Δευτέρα τα capital control

Άρθηκαν από τη Δευτέρα τα capital control με αποτέλεσμα να γίνεται ελεύθερα η διακίνηση των χρημάτων από τα τραπεζικά ιδρύματα. Ο φοροτέχνης Λογιστής κ. Ντίνος Κλειτσιώτης εξέφρασε τη ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη.

Συγκεκριμένα είπε ότι ««είναι γεγονός ότι από τη Δευτέρα δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ανάληψη από τις τράπεζες. Ο κάθε φορολογούμενος, ο κάθε Έλληνας πολίτης ο οποίος έχει χρήματα στο τραπεζικό σύστημα, μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει, ενώ μέχρι προχθές αυτό δεν ήταν δυνατόν. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε και από 1 Οκτωβρίου επιτρέπονται, πλέον, χωρίς περιορισμό, κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα. Αυτό το οποίο δεν έχει πλήρως αρθεί, όμως, είναι η διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό. Εδώ οι επιχειρήσεις οι οποίες συναλλάσσονται με το εξωτερικό διευκολύνονται γιατί το ποσόν που ήταν μέχρι τώρα 40 χιλιάδες ευρώ για κάθε συναλλαγή έγινε 100 χιλιάδες ευρώ. Είναι κάτι το οποίο έμεινε από τα capital controls αλλά θέλω να πιστεύω ότι στην πορεία θα γίνει οριστική άρση αυτού του περιορισμού. Για να είμαστε ειλικρινείς, τα capital controls μας ήρθαν το 2015, τότε σε εκείνη τη μεγάλη κρίση και τη μεγάλη περιπέτεια που πέρασε η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός και μετά από 3 χρόνια έχουμε την πλήρη άρση των περιορισμών στο εσωτερικό, όχι όμως στο εξωτερικό.

Αυτή είναι η πραγματικότητα από τη Δευτέρα που μας πέρασε και θέλω να πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνει και η πλήρης άρση και για τις αναλήψεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό»

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης που περάσαμε, χρειάστηκε να κάνουμε δύο και τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι σιγά- σιγά θα αρχίσει να αποκαθίσταται και με την άρση των capital controls, η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Πέρασαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια, ειδικά το 2015, γι’ αυτό και επιβλήθηκαν άλλωστε τα capital controls, και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί ξανά. Αυτό θα ήταν τραγικό αν χρειαζόντουσαν και νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες. Θα έδειχνε ότι μέλλον της οικονομίας είναι πάρα πολύ δυσοίωνο. Είναι, μεν, αλλά θα έδειχνε περαιτέρω επιδείνωση. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο και θα ομαλοποιηθεί ο τραπεζικός τομέας και το τραπεζικό σύστημα το επόμενο διάστημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *